Uncategorized, ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Βελονισμός και Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα και η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) έχει συσχετιστεί με αυξημένο stress , το οποίο επηρεάζει την θεραπεία και την γενική ευημερία του ζευγαριού το οποίο μπαίνει σε αυτήν τη διαδικασία. Υπάρχουν αυξανόμενα δεδομένα οτι ο βελονισμός μειώνει το στρες και βελτιώνει τα ποσοστά επιτυχίας της ΙVF. 

Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσω τα πάντα όσον αφορά τη δράση του βελονισμού στην υπογονιμότητα, σε ποιους απευθύνεται και ποιά είναι η διαδικασία. 

Ο βελονισμός είναι ένα κομμάτι της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) που μετράει πάνω απο 3.000 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στον δυτικό κόσμο κυρίως γιατί γιατί είναι μια διαδικασία που ΔΕΝ έχει παρενέργειες, είναι εύκολη και συμβάλει γενικότερα στην ευημερία και τη μακροζωία.

Βασίζεται στην αρχή ότι απο το σώμα μας περνάνε κύρια και βοηθητικά κανάλια μεσημβρινών, μέσω των οποίων ταξιδεύει η ενέργεια.

Οι μηχανισμοί δράσης του βελονισμού είναι οι εξής: 

1)Δρα μέσω των ενδογενών οπιοειδών, οπου επηρεάζει την παραγωγή των ενδορφινών και την GnRH , βελτιώνοντας έτσι την ωορρηξία, αλλάζοντας τον κύκλο της γυναίκας και βελτιώνοντας το στρες.

2)Τροποποιεί την αιματική ροή , αυξάνοντας την στη μήτρα, μειώνοντας τις συσπάσεις της  και αυξάνοντας την αιματική ροή στις ωοθήκες.

3) Τροποποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, τροποποιώντας την παραγωγή κυτοκινών , βελτιώνοντας το αποτέλεσμα της IVF.

4) Έχει ολιστική δράση , λαμβάνοντας υπόψη οχι μονο το πρόβλημα για το οποίο ήρθε στο ιατρείο ο ασθενής αλλά και όλα τα άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής του , στοχεύοντας στη θεραπεία τους.

Συνοψίζοντας ο βελονισμός, βελτιώνει/ρυθμίζει τη διαδικασία  της ωορρηξίας, αυξάνει την αιματική ροή στις αρτηρίες της μήτρας και του ενδομήτριου αυξάνοντας τα ποσοστά επιτυχίας εμφύτευσης γονιμοποιημένου ωαρίου . Βελτιώνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και γενικότερα την ποιότητα του σπέρματος και μειώνει το stress.

Σε ποιους απευθύνεται : 

Προφανώς ο βελονισμός δεν είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα υπογονιμότητας. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει δομικό πρόβλημα, ο βελονισμός δεν είναι η λύση. Ωστόσο μπορεί να βοηθήσει ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα  και όλες τις γυναίκες που μπαίνουν στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Συνεπώς πριν ξεκινήσετε συνεδρίες βελονισμού για υπογονιμότητα, καλό θα είναι το ζευγάρι να κάνει έναν έλεγχο. Εαν όλα είναι καλά , τότε  μπορείτε να σκεφτείτε τον βελονισμό σαν μια λύση , πριν προβείτε σε επεμβατικές και ακριβές διαδικασίες IVF. Πολλές φορές λίγοι μηνες βελονισμού είναι αρκετοί για να  βοηθήσουν τη γυναίκα να μείνει έγκυος.

Πως γίνεται η διαδικασία:

 Οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες και περιλαμβάνουν βελονισμό (σωματοβελονισμό και ωτοβελονισμό), βεντούζες, μοξοθεραπεία και ηλεκτροβελονισμό. Τι θα χρησιμοποιηθεί στην κάθε θεραπεία εξαρτάται απο την περίπτωση.

Εαν πρόκειται για εξωσωματική γονιμοποίηση οι συνεδρίες θα πρέπει να γίνονται για 3 μήνες πριν απο την διαδικασία. Για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα η διάρκεια της θεραπείας διαφέρει απο 3 μήνες μέχρι  όσο χρειαστεί.

Εύχομαι να σας φάνηκε χρήσιμο το πρώτο μου άρθρο και σύντομα θα έρθουν περισσότερα με ποικίλη θεματολογία.

ΠΗΓΕΣ

1)Journal of Obstetrics and Gynaecology, October 2014; 34: 555–561

2) Taiwanese Journal of Obstetrics & Gynecology,Volume 59, Issue 2, March 2020, Pages 282-286

3) Role of acupuncture in the treatment of female infertility, Volume 78, Issue 6, December 2002, Pages 1149-1153

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *