ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νέα από το Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας

Στις 8-10 Δεκεμβρίου εγώ και η ομάδα μου παρευρεθήκαμε στο 17ο Πανελλήνιο συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας. Εκεί ενημερωθήκαμε για όλα τα νεότερα δεδομένα και τις πρακτικές στον τομέα της Διατροφής και φυσικά θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την εμπειρία.

Αρχικά, «φρεσκάραμε» τις γνώσεις μας όσον αφορά το κομμάτι της Συμβουλευτικής στη Διατροφή. Μάθαμε τεχνικές που μας βοηθούν να είμαστε καλύτεροι ακροατές για τους διαιτώμενους μας, τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιολογήσουμε σε ποιο στάδιο ετοιμότητας για αλλαγή βρίσκονται και πώς να διαχειριστούμε το στάδιο του καθενός, ώστε να τον βοηθήσουμε ανάλογα τις ανάγκες του.
Επίσης, καταλάβαμε ότι έχει μεγάλη σημασία η στοχοθεσία, η οποία πρέπει να βασίζεται στις εξής αρχές: Συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, σχετικοί και χρονικά ορισμένοι στόχοι. Αυτή την τεχνική εφαρμόζουμε και στην καθημερινή μας πρακτική.

Πολύ σημαντικό για εμάς ήταν ότι εμβαθύναμε τις γνώσεις μας σχετικά με την «Ενσυνείδητη» και τη «Διαισθητική» Διατροφή. Αυτά τα διατροφικά πρότυπα εστιάζουν στον τρόπο ζωής του καθενός, την αισθησιακή επίγνωση του φαγητού και στην βελτίωση των διατροφικών συνηθειών. Αυτή τη φιλοσοφία προσπαθούμε και εμείς να μεταφέρουμε στους διαιτώμενους μας.

Επιπλέον, ενημερωθήκαμε για τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων και των δεδομένων για τα βιοδραστικά τρόφιμα. Είδαμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μελετηθεί πολλά τρόφιμα/ βότανα με ευεργετικές ιδιότητες, αλλά και ποιες είναι οι αντενδείξεις για τη χορήγηση τους. Ανάμεσα σε αυτά που αναδείχθηκαν περισσότερο ήταν η Μαστίχα Χίου, η Σπιρουλίνα και η Κομπούχα με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις τους.

Ακόμη, μάθαμε για τα οφέλη της Φυτοφαγίας σε ατομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Οι έρευνες που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι μια Plant based διατροφή παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, μειώνει τους δείκτες φλεγμονής, προλαμβάνει διάφορα νοσήματα και είναι απόλυτα ασφαλής για όλες τις ηλικιακές ομάδες, όταν είναι σωστά σχεδιασμένη. Επίσης, 32 εκ. τόνοι CO2 ετησίως οφείλονται στη βιομηχανία κρέατος, συνεπώς μια Plant based διατροφή θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Φυσικά, αναπτύχθηκαν και θέματα γύρω από την κλινική διατροφή και ενημερωθήκαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα. Μάθαμε για το πόσο σημαντικό είναι το εντερικό μικροβίωμα και τα προβιοτικά στην αντιμετώπιση και πρόληψη εντερικών νόσων όπως το Σύνδρομο, Ευερέθιστου Εντέρου και όχι μόνο. Το μικροβίωμα παίζει ιδιαίτερο ρόλο και στην παχυσαρκία, στον Σακχαρώδη Διαβήτη, την κατάθλιψη, κ.α. Ένα ακόμη θέμα στο επίκεντρο της κλινικής διατροφής ήταν ο Κιρκάδιος Ρυθμός, δηλαδή το βιολογικό μας ρολόι και ενημερωθήκαμε για το πώς η διαταραχή του, μέσω της ακατάστατης διατροφής και του τρόπου ζωής επηρεάζει την υγεία μας.

Τέλος, παρακολουθήσαμε θέματα που αφορούσαν την αθλητική διατροφή. Μάθαμε για τα συστατικά τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και ποια πρέπει να είναι η σύσταση της διατροφής των αθλητών ανάλογα με το είδος της άσκησης.

Συμπερασματικά, η παρουσία μας στο συνέδριο εμπλούτισε τις γνώσεις μας, ενίσχυσε την αγάπη μας για την επιστήμη της Διατροφής & Διαιτολογίας και μας εξέλιξε ως επαγγελματίες υγείας, ώστε να παρέχουμε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών.

ΠΗΓΕΣ:

  1. Collins J., et al., UEFA expert group statement on nutrition in elite football. Current evidence to inform practical recommendations and guide future research, Br J Sports Med. 2021 Apr;55(8):416.
  2. Gabriel, B. M., & Zierath, 2019, Circadian rhythms and exercise — re-setting the clock in metabolic disease, Nature Reviews Endocrinology volume 15, pages197–206
  3. Nelson, J. B., Mindful Eating: The Art of Presence While You Eat, Diabetes Spectrum, 2017 Aug; 30(3): 171–174

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *