ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κυτταρίτιδα και η αντιμετώπιση της

Η  κυτταρίτιδα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλές γυναίκες. Χαρακτηρίζεται από βαθουλώματα στην επιδερμίδα, την επιφάνεια του δέρματος, που δίνει την όψη φλοιού πορτοκαλιού στο δέρμα.

Τι ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι μια κοινή δερματολογική κατάσταση ανάμεσα στις γυναίκες, που σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί παθολογική κατάσταση, καθώς εμπλέκεται η φλεγμονή, το μικροκυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα. Επιστημονικά ονομάζεται γυναικοειδής λιποδυστροφία και παρατηρείται σε περιοχές του σώματος όπου υπάρχει μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους όπως μηροί, γλουτοί και κοιλιά. 

Σε τι οφείλεται;

Η αιτιολογία της δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως αλλά, μέχρι στιγμής τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι εμπλέκεται η δερμίδα (βαθύτερη στρώση του δέρματος) και ο υποδόριος ιστός (κάτω από το δέρμα). Λόγω στη διαφορά της δομής των λιποκυττάρων του υποδόριου ιστού μεταξύ ανδρών και γυναικών η κυτταρίτιδα απασχολεί κατα βάση το γυναικείο φύλο και μάλιστα, υπολογίζεται ότι φτάνει το 80-90% των γυναικών μετά την εφηβεία παγκοσμίως.

Τι μπορεί να την επιδεινώσει;

Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων επιταχύνουν των σχηματισμό της και αυτός είναι άλλος ένας λόγος που το ζήτημα αφορά τον γυναικείο πληθυσμό. Επίσης, η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει αυτή την κατάσταση λόγω του μειωμένου αγγειακού τόνου, άρα και επιδείνωσης της κυκλοφορίας. Ακόμα, βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας είναι γενετικοί, περιβαλλοντικοί και η φυλή, καθώς η Καυκάσια φυλή είναι πιο επιρρεπής.

Δεν συνδέεται απαραίτητα με την παχυσαρκία, αλλά το αυξημένο βάρος μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνιση της. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας είναι ο τρόπος ζωής και η διατροφή. Το αλκοόλ διεγείρει τη λιπογένεση, οδηγεί σε αφυδάτωση, ενώ η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων οδηγεί σε υπερινσουλιναιμία και κατά συνέπεια σε υπερτροφικά και οζώδη λιποκύτταρα. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η καθιστική ζωή είναι επίσης, σημαντικοί παράγοντες, καθώς οδηγούν σε μειωμένη κυκλοφορία των “επίμαχων” περιοχών.

Τι μπορεί να ωφελήσει στη μείωση της εμφάνισης της;

Αρχικά, είναι πολύ σημαντική η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και λίπους. Επίσης, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας σημαντική προϋπόθεση είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά, αυξημένη κατανάλωση νερού και περιορισμός του αλκοόλ. Ακόμα, συστήνεται διακοπή του καπνίσματος και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας με μυϊκή ενδυνάμωση, για την πρόληψη της απώλειας μυϊκής μάζας, αλλά και αερόβια άσκηση για την βελτίωση της κυκλοφορίας αίματος.

Άλλοι μέθοδοι που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης είναι τοπικές κρέμες, το λεμφικό μασάζ, και ορισμένες έρευνες δείχνουν θετικά αποτελέσματα για τα συμπληρώματα πεπτιδίων κολλαγόνου και συζευγμένου λινολεϊκού οξέος (CLA). Τέλος, μπορεί να ωφελήσουν ορισμένες κοσμετολογικές θεραπείες όπως η εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων, ραδιοσυχνότητες, λέιζερ και συσκευές φωτός, δερματικά fillers και καρβοξυθεραπεία.

Για το καλύτερο αποτέλεσμα θέλει συνδυασμό θεραπειών με αλλαγή του τρόπου ζωής και εξαρτάται πάντα από την κάθε περίπτωση ξεχωριστά!

ΠΗΓΕΣ:

JCD, Volume21, Issue4, April 2022, Pages 1393-1401

International Journal of Cosmetic Science, January 2006, Volume 28, Pages 175–190

Dermatol Surg., 2020 Oct, Volume 46, Suppl 1(1):S77-S85

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *