ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αλκοόλ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το αλκοόλ είναι μια τοξική  και εξαρτησιογόνα ουσία η οποία έχει ταξινομηθεί  πλέον ως καρκινογόνο της Ομάδας 1 (είναι η ομάδα υψηλότερου κινδύνου). 

Επιπλέον με βάση τις τελευταίες οδηγίες δεν υπάρχει κάποιο ασφαλές όριο κατανάλωσης αλκοόλ, ακόμη και μια ήπια κατανάλωση αλκοόλ ενέχει κινδύνους για την υγεία μας. 

6 αλήθειες σχετικά με το αλκοόλ   

Αλήθεια Νο 1: Το αλκοόλ προκαλεί διάφορες  μορφές καρκίνου. Η κατανάλωση αλκοόλης είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, του ήπατος, του λάρυγγα, του παχέος εντέρου και του μαστού στις γυναίκες.

Αλήθεια Νο 2: Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων του ήπατος,  καρδιαγγειακών  καθώς και με καταστάσεις ψυχικής υγείας  όπως κατάθλιψη και άγχος. 

Αλήθεια Νο 3: Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί  βλάβη και σε άλλους, όχι μόνο στο άτομο που καταναλώνει αλκοόλ. Για παράδειγμα, το 2019, από τους συνολικά 298.000 θανάτους από τροχαία ατυχήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ, οι 156.000 θάνατοι προκλήθηκαν από κατανάλωση αλκοόλ από κάποιον άλλο. 

Αλήθεια Νο 4: Η  κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο το έμβρυο να εμφανίσει αναπτυξιακές  και γενετικές ανωμαλίες. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ή αποβολή. 

Αλήθεια Νο 5: Το κάπνισμα σε συνδυασμό με το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο. Οι άνθρωποι που καπνίζουν και πίνουν εμφανίζουν κατά 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη του καρκίνου του στόματος, λάρυγγα και οισοφάγου σε σχέση με τα άτομα που είτε καπνίζουν είτε πίνουν. Το ποσοστό δε αυτό αυξάνεται κατά 30 φορές στα άτομα με υψηλή κατανάλωση αλκοόλ ( heavy drinkers). 

Αλήθεια Νο 6: Το κρασί διαφέρει από τα άλλα είδη αλκοολούχων ποτών καθώς όχι μόνο δεν αυξάνει τον  κίνδυνο για εκφυλιστικές παθήσεις , αλλα σχετίζεται με οφέλη στην υγεία μας και συγκεκριμένα όταν συμπεριλαμβάνεται σε ένα μεσογειακό μοντέλο διατροφής και καταναλώνεται με περιορισμό.

  Εν κατακλείδι, ο αντίκτυπος που θα έχει στην υγεία μας η κατανάλωση αλκοόλ  σχετίζεται τόσο από την ποσότητα που καταναλώνουμε όσο και από τη συχνότητα. Οι μεγαλύτερες  επιπτώσεις παρατηρούνται στα άτομα που καταναλώνουν  μεγάλη ποσότητα αλκοόλ για μεγάλα χρονικά διαστήματα. 

Βιβλιογραφία: 

  •  Nutrients 2023, 15, 175. https://doi.org/10.3390/nu1501017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *